Surdeigsbrød med sandmalt hvete!

Categories Blogg
FOTO: Canva

 

De siste ukene har jeg kastet meg inn i verdenen av surdeigsbakst med stor entusiasme. Den spennende prosessen med å lage og pleie en surdeigskultur har vært både utfordrende og givende.

Fra å blande mel og vann til å følge gjæringsprosessen med nysgjerrighet og tålmodighet har jeg dykket ned i kunsten å skape brød med en unik og forlokkende smaksprofil.

Jeg har virkelig lært å sette pris på den tid og innsats som kreves for å lage et vellykket surdeigsbrød, og gleden ved å skape noe så grunnleggende og likevel så magisk som et hjemmelaget brød.

Det er flere grunner til å lære seg å bake med surdeig:

Surdeig gir brød en dypere og mer kompleks smakprofil enn gjær. Det kan gi brødet en litt syrlig smak som mange finner tiltalende. I tillegg kan surdeigsbrød ha en flott tekstur med store hull og en sprø skorpe.

Gjæringen i surdeigsprosessen bryter ned gluten og noen av de harde stivelsene i brødet. Dette kan gjøre det lettere fordøyelig for noen mennesker som vanligvis har problemer med vanlig gjærbakst.

Naturlig konserveringsmiddel: Syren i surdeigen hjelper til med å forlenge holdbarheten til brødet. Dette kan bidra til at brødet holder seg ferskere lenger uten å bruke kjemiske tilsetninger.

Surdeigsbrød har lavere glykemisk indeks sammenlignet med vanlig brød. Dette betyr at blodsukkeret stiger langsommere etter å ha spist det, noe som kan være gunstig for personer med diabetes eller de som ønsker å kontrollere blodsukkernivået.

Å bake med surdeig kan være en utfordrende og givende opplevelse. Det krever tålmodighet, observasjon og prøving og feiling for å mestre kunsten. Mange finner glede i å lære om gjæringsprosessen og hvordan man kan bake et brød fra grunnen av.

Surdeigsprosessen er en naturlig gjæringsprosess som ikke krever kommersiell gjær. Dette kan redusere avhengigheten av industriell produksjon og dermed være mer bærekraftig.

Samlet sett kan læring av surdeigsbaking berike dine kulinariske ferdigheter, tilby helsefordeler og gi deg muligheten til å skape fantastisk brød med unik smak og tekstur.

FOTO: Canva

 

SURDEIGSBRØD MED SANDMALT HVETE

Surdeigsstarteren

100 gram aktiv surdeigsstarter

100 gram sandmalt hvete

100 gram hvetemel

200 gram vann

Bland sammen ingrediensene til surdeigsstarteren (sandmalt hvete, hvetemel, vann og surdeigsstarter) i en bolle. Dekk til med plastfolie og la den stå på et lunt sted i omtrent 8-12 timer til den er boblende og aktiv.

Deigen

400 gram hvetemel

100 gram sandmalt hvete

300 gram vann

10 gram salt

I en stor bakebolle, bland sammen hvetemel, sandmalt hvete og vann. Rør til alt er godt blandet, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la det hvile i 30-60 minutter (autolyse).

Tilsett den aktive surdeigsstarteren og salt i melet. Bland godt til alt er kombinert.

Utfør flere stretch-and-fold-prosesser med 30 minutters intervaller i løpet av de første 2-3 timene. Dette hjelper deigen med å utvikle seg og styrker strukturen.

Etter stretch-and-fold-prosessene, la deigen hvile og heve i ytterligere 1-2 timer, eller til den har økt i volum og blitt luftig.

Forming og etterheving

Hvelv deigen forsiktig på en lett melet overflate og form den til ønsket brødform. Legg deigen i en godt melet brødkurv eller en bolle kledd med et kjøkkenhåndkle. Dekk til og la den etterheve i ca. 1-2 timer, eller til den har økt i størrelse og virker luftig og lett.

Forvarm ovnen og bake

Sett ovnen på 230°C og plasser en bakestein eller en bakeplate inne i ovnen.

Når deigen har hevet tilstrekkelig, snu den forsiktig på et bakepapir og lag et snitt på toppen av brødet med en skarp kniv eller barberblad.

Plasser brødet med bakepapiret på den forvarmede bakesteinen eller bakeplaten inne i ovnen. Reduser temperaturen til 220°C.

Stek brødet i ca. 40-50 minutter, eller til det har fått en gyldenbrun skorpe og lyder hul når du banker på bunnen.

La brødet avkjøles på en rist i minst 1 time før du skjærer det opp.

Dette surdeigsbrødet med sandmalt hvete vil ha en flott smak og tekstur, takket være den naturlige gjæringsprosessen og bruken av sandmalt hvete. Det kan være litt tidkrevende, men resultatet vil være vel verdt innsatsen når du nyter dette deilige brødet!

FOTO: Canva

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *