Putins livsprosjekt er å gjøre Russland stort igjen

Categories Blogg
FOTO: Pixabay fri bruk

 

Siden 2014 har det vært spenninger mellom Ukraina og Russland. Putin har ikke ønsket at landet skal knytte seg nærmere Vesten, og den store frykten har vært at Ukraina skulle bli Nato-medlem.

I slutten av 2021 melder amerikanske myndigheter om uvanlig styrkeforflytning til Øst-Ukraina. Russiske myndigheter avviser at de planlegger en offensiv, og krever garantier for at Ukraina ikke blir medlem av Nato.

I januar varsler begge sider militærøvelser. Russiske styrker ankommer Hviterussland 17. januar, mens Nato varsler øvelse i Middelhavet noen dager senere.

Parallelt går det et diplomatisk løp. Statsledere, som Emmanuel Macron fra Frankrike, reiser til Russland for å møte Putin. Kun fire dager før invasjonen ble de enige om å trappe opp forsøkene på en diplomatisk løsning.

Så tar Putin et nytt steg mot krig. Han anerkjenner utbryterregionene Donetsk og Luhansk som selvstendige, og senere beordrer han såkalte «fredsbevarende styrker» til området. Det fører til store utslag i aksjemarkedene, og høyere oljepris.

FOTO: Ministry of Defense of Ukraine, CC BY-SA 2.0

 

Torsdag morgen melder Ukraina om full krig i landet. Det kommer bilder av blodige sivile og lange bilkøer med folk som flykter fra landet. Angrepet fordømmes av flere statsledere.

Invasjonen av Ukraina fortsetter på døgn fire. Natt til søndag angrep russiske styrker et stort oljelager ved en flyplass i Vasylkiv, rundt tre mil utenfor hovedstaden Kyiv.

Søndag morgen sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at lørdag kveld var brutal. Samtidig har russiske styrker inntatt Ukrainas nest største by, Kharkiv. Russiske styrker angrep et stort oljelager ved en flyplass i Vasylkiv, rundt tre mil utenfor hovedstaden, og flammene fra anlegget kunne observeres helt til Kyiv sentrum.

FOTO: Kmu.gov.ua, CC BY 4.0

 

EU, USA, Storbritannia og en rekke andre land har innført sanksjoner med umiddelbar virkning. Det er bekreftet at Norge vil slutte seg til EU-sanksjonene. Sanksjonene knytter seg til virksomheter, herunder banker, enkeltpersoner, regioner og sektorer. Målet med sanksjonene er blant annet å stenge Russland ute fra internasjonale finansmarkeder, samt å ramme landets energiproduksjon og økonomi mer generelt.

Natt til i dag varslet EU en ytterligere og strengere sanksjonspakke. Sanksjonen vil omfatte finanssektoren, energi- og transportsektoren, flerbruksvarer, eksportkontroll og –finansiering, visumpolitikk, ytterligere listeoppføringer og endrede kriterier for listeføring. Det er uttalt at EUs nye sanksjoner mot Russland vil ramme 70 prosent av landets banksektor og flere statlige selskaper, inkludert forsvarssektoren. I ytterste konsekvens går vi mot en handelsembargo der all handel blir forbudt, i alle fall i visse sektorer

FOTO: CC-BY-4.0: © European Union 2021 – Source: Ro.

 

Russlands invasjon har fått tusenvis av sivile ukrainere til å flykte for livet. Allerede har flere tusen ukrainere krysset grensene til Polen, Moldova, Slovakia og også Russland. Ifølge FN har mer enn 50.000 ukrainere flyktet fra landet de siste 48 timene.

Konflikten mellom Russland og Ukraina kan bli den største krigen vi vil oppleve i Europa siden andre verdenskrig. Janne Haaland Matlary peker på at dette har mange historiske paralleller til Hitler-Tyskland på 1930-tallet,

“Putin oppfører seg som en tsar, og bruker retorikk for å rettferdiggjøre at han nå går til en ulovlig krig mot Ukraina, sier UiO-professoren”.

Matlary mener invasjonen av Ukraina minner om angrepet på Ungarn i 1956. “Også da slo russerne ned på den demokratiske friheten folk stod opp for.”

Matlary mener at Vesten nå står i et tragisk paradoks overfor Ukraina fordi vi ønsker å beskytte demokratiet, samtidig som involvering fra vestlig side i Ukraina trues med atomvåpen fra Putins side.

Putin fremstiller på sin side invasjonen som selvforsvar, ikke et angrep på demokratiet. Det begynte med at Russland stilte krav om at Ukraina og Nato-landene skulle love at Ukraina aldri blir medlem av forsvarsalliansen. “Egentlig er Putins livsprosjekt å gjøre Russland stort igjen. Han driver med imperialisme, og legitimerer aggresjonskrigen mot Ukraina med at det opprinnelig var russisk, sier Matlary.” (Kilde: Forskning.no)

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

FOTO: Ingleson
4 kommentarer

4 thoughts on “Putins livsprosjekt er å gjøre Russland stort igjen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *