Surdeigstarter dag 1

Categories Blogg

 

FOTO: Canva

 

Jeg har altså tatt steget inn i “surdeigsverden” og bakt mitt første surdeigsbrød. Synes imidlertid ikke deigen har hevet seg så mye. Jeg mistenker at det har noe med surdeigstarteren å gjøre for i dag luktet det “maling”. Jeg har derfor bestemt meg for å gå igang med en ny surdeigstarter.

Jeg har sittet lenge på nettet i dag og sett på utallige oppskrifter på surdeigstarter. Det er fascinerende hvor mange en kan finne og at de tildels er ganske ulike. Den jeg laget første gang var etter oppskrift fra “Tid for surdeigsbrød” og virket lovende så det var nok jeg som ikke helt fulgte godt nok opp. Brødene ble litt vel kompakte og smakte veldig surt. Stakkar “Bengt” gikk rett i vasken og en ny starter er i gang.

FOTO: Ingleson

 

Jeg har valgt å kalle den nye starteren for “Bølla” og håper på at forsøket lykkes bedre denne gangen. Jeg har valgt en litt “sær” oppskrift med honning i publisert i MAT. Det tar noen dager å lage sin egen surdeig, men når en først har lagd én, har du den så lenge som du ønsker. Så nå håper jeg det går bra!

Steg 1

20 g honning

1,5 dl vann, 37 grader

200 g hvetemel

Er honningen fast, varmer du den opp før du rører den sammen med de andre ingrediensene til en grøt. Legg over plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken de kommende 36-48 timene. Du skal ikke røre i den i løpet av disse timene. Bare skule bort på bollen og se om du kan se noen forandringer.

FOTO: Canva

Steg 2

300 g hvetemel

1,5 dl vann, 37 grader

Forhåpentligvis vil du se at det er litt liv i røra di nå med litt småbobling.

Rør sammen melet og vannet og rør det inn sammen med surdeigsrøra fra steg 1.Uten at det nok fikk katastrofale følger, blandet jeg den nye deigen i en ren bolle. Skal du følge Mr. Bertinet, skal du bruke både samme bolle og plastfolie i hele prosessen slik at de bakteriene som har fått liv i seg får følge deigen hele veien.

Når alt er godt blandet, legger du over plastfolien igjen og lar bollen stå på kjøkkenbenken i nye 24 timer.

Steg 3

400 g hvetemel

2 dl vann, 37 grader

Ta ut 200 gram av den surdeigsstarteren som nå har stått på kjøkkenbenken i noen dager og bland den med hvetemelet og vannet i steg 3. Resten av deigen kaster du. Dekk bollen igjen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12 timer.

Steg 4

Surdeigsstarteren er nå nesten ferdig. Den skal nå bare roes litt ned samtidig som smaken fremdeles skal få utvikle seg. Så, sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 2 dager. Da er den klar til bruk.

Vær oppmerksom på at en surdeigsstarter får mer hold og hever deigen bedre når den har blitt noen uker gammen.

Sånn holder du liv i surdeigen:

Oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskapet, men ta den ut og mat den én gang i uka. Hell ut til du har rundt 50 gram surdeigsstarter igjen. Gjør det gjerne på kvelden. Rør inn 1 dl vann og 100 gram hvetemel. Sett på lokket på boksen eller glasset og la det stå ute i romtemperatur til neste dag. Sett boksen eller glasset i kjøleskapet til du skal bake. Når du nå skal bake, tar du ut det du trenger på kvelden og følger oppskriften.

SÅ NÅ ER DET BARE Å VENTE I SPENNING!

FOTO: Ingleson

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *